Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

Zandera Ltd. vs Ravimiamet kohtuasi

Recommended Posts

Kuigi Zandera Ltd. sai kohtus õiguse, pole sellest kusagil räägitud ja kohtu argumendid kajastust leidnud. Kuna kohtuotsus on üpris mahukas, siis väga huvitava lugemise saab Riigi Teataja lehelt alla laadida (PDF) https://www.riigiteataja.ee/kohtuteave/ ... =3-12-2345

 

Mõned värvikamad lõigud:

 

Milles (e-sigareti - minu märkus) eesmärgipärane kasutamine siin seisneb, ei selgu. Kui E-Lites sigarettide poolt avalduv toime on omane üksnes ravimile, siis tekib küsimus, et miks samasugust, ainult ravimile omast toimet ei ole tavasigarettidel. Antud juhul saadakse nikotiini vajadus kätte tubakasigareti asemel e-sigaretist, toimub nikotiinisõltuvuse rahuldamine, mitte ravimine.

Esitatud materjalidest nähtub, et E-Lites toodete kasutamine on mõeldud asendamaks suitsetamisharjumust, st analoogne tegevus tavaliste sigarettide suitsetamisele. Vastustaja poolt osundatud nikotiinisisaldusega tooted on toodetud ja turustatud nikotiinisõltuvuse raviks, E-Lites tooted seda eesmärki ei kanna. Puuduvad ka vastavad teaduslikud uuringud vaidlusaluste toodete osas, mis kinnitaksid nende raviomadusi. E-Lites tooted on alternatiiv tavasuitsetamisele, nende tarbimine on tervisele kahjutum, ohutum ja puhtam, selles osas, tundub, et vaidlust ei ole.

E-sigaretti suitsetatakse väliselt sarnaselt tavasigareti suitsetamisega, tegemist on seega tavalise sigareti asendustootega, mitte ravimiga. Nikotiin saadakse kätte tubakasigareti asemel e-sigaretist. Ka inimesed, kes on loobunud tubakatoodete suitsetamisest e-sigareti kasuks tervislikel põhjustel, ei tarbi nikotiini mitte ravimina, vaid tervisele ohutuma mõnuainena kahjulikuma tubakasigareti asemel.

Kohus leiab, et e-sigarettide käsitlemisel ravimitena ja nende müümine ainult apteegi kaudu võib piirata nende toodete kasutamist ja võib kaasa tuua olukorra, kus suitsetaja jääb endise tervisele kahjulikuma tubakasuitsu kasutajaks, selle asemel, et tervisele vähemohtlikku toodet kasutada. Kohtule ei ole esitatud selliseid materjale või analüüse ja uuringuid, mis tõendaksid, et e-sigarettide mittelubamine vabaturule, vaid nende müümine ravimina, vähendaks tubakasuitsu kasutajaid või vähendaks üldse suitsetajate hulka.

Kohtu seisukohta ei muuda ka vastustaja poolt viidatud Euroopa Komisjoni 19.12.2012 esitatud eelnõu, milles Euroopa Komisjon on teinud Euroopa parlamendile ja nõukogule ettepaneku uue direktiivi vastuvõtmiseks tubaka- ja seonduvate toodete tootmist, esitlemist ja müüki käsitlevate liikmesriikide õigus- ja haldusnormide ühtlustamiseks. Selle eelnõu artikli 18 kohaselt võib nikotiinisisaldusega tooteid, mille nikotiinisisaldus on üle 2 mg ühiku kohta või mille nikotiinikontsentratsioon on üle 4 mg/ml kohta, turule viia ainult direktiivi 2001/83/EÜ kohaselt antud loa alusel ehk ravimi müügiloa alusel. Kaebaja E-Lites tooted ületavad nimetatud kontsentratsiooni. Kuid nimetatud ettepaneku puhul on tegemist antud hetkel eelnõuga, mis praegu ei kehti ega toimet ei avalda ja millest veel lähtuda ei saa.

:D(esiga)(õlut)

Share this post


Link to post
Share on other sites

antud otsus kehtib ainult ühe tootegrupi kohta (kontkreetne toode mitte e-cig üldiselt) nii et siit on suhteliselt raske laiemat kandepinda leida.

aga jah pretsendent on olemas ja lootus kohtus neid samasuguse keisiga võita suht suur :)

ehk see ei ole krdi RAVIM :), vähemalt e-lite kapslid seda ei ole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Link esimeses postituses parandatud (tänud Leinole :) ).

 

Seda kohtuotsust lugedes tundus nagu tegu olnuks protsessiga "terve mõistus vs korrumpeerunud bürokraatia". Kohtule tuleb igal juhul au anda :)

 

Üldjoontes ei teagi, milline lõpplahendus oleks parem, kas ravim või mitte-ravim . Ravimina läheks vedelik apteeki alles siis kui keegi müügiloa taotleb ja mõne apteegiketiga kaubale saab. Mitte-ravimina keevitataks nähtavasti kõva aktsiis otsa ja aktsiisikaupu ei ole lubatud välismaalt saata, st kaoks ära ka praegune eraisikult eraisikule 5 pudeli võimalus.

Sõltumata tulemusest on aga selge, et hinnad kindlasti tõusevad (N)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Õige aeg oleks jah varusid täiendada, muidugi on tolli kullipilk kärmelt peal ning ühaenam hakkavad pakid tagasi minema. Isegi siis kui pakk ON eraisikult ja igasuguste nõuete kohaselt. Juba harjumusest viskavad sinna "tagasi saatjale" kasti vist :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...