Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

EKSPRESS: Kus võib e-sigaretti tõmmata?

Recommended Posts

Kas kinos või restoranis võib elektroonilist suitsu kimuda? Aga kaubamajas või ühistranspordis?

Meditsiiniajakirjas „Inhalation Toxicology“ (2012 okt.) ilmunud uuringus leiti, et e-sigareti aurus on väga vähe kemikaale, mis on olemas sigaretitossus, ning nendegi sisaldus on nii väike, et passiivselt „ei ole ilmset ohtu inimese tervisele“. Kuigi mõned kriitikud pole selles lõplikult veendunud, kerkib teravamalt üles küsimus, kuivõrd eetiline on kõikjal e-sigaretti pahvida.

Sõltuvus nikotiinist, mida paljud e-suitsetajad endale Eesti riigi (nikotiiniga vedelikke ametlikult müügil ei ole), tervisekaitsjate (tahaksid samastada ravimiga või tubakatootega) ja tubakatööstuse (pole huvitatud konkurentidest) kiuste e-sigaretist sisse hingavad, on kahjulik. Ehk siis avalik e-suitsetamine võib mõjuda enda mürgitamise reklaamina.

Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi (GAG) direktor Hendrik Agur seda silmas pidaski, kui keelas koolis e-sigarettide tõmbamise. Sama teed on minemas teised koolid.

Samal ajal on sotsiaalministeeriumis valmimas eelnõu, mis keelab e-sigarettide müügi alla 18-aastastele ja piirab reklaami.

Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse läheks kaugemale. „Meil on saanud seitsmeaastaseks lapsed, kes pole näinud, et siseruumides suitsetataks. Me ei peaks tooma ka e-suitsetamist rohkem avalikku ruumi. Noored ja mittesuitsetajad ei peaks seda nägema.“

Jesset häirib ainuüksi e-suitsetamise liigutus, sest tema hinnangul pole võimalik eemalt vahet teha, kas tõmmatakse tavalist või e-suitsu.

Eesti suurima e-sigarettide müüa Elgery OÜ juhatuse liige Oliver Lehtsaar pole aga sellega nõus. Laste- ja riigiasutustes ning ühistranspordis võiks tema sõnul e-suitsetamise keelata, kuid erasektor võiks seda ise reguleerida.

Praegu see umbes nii ongi, kuigi nii mõneski asutuses pole karmi korda paika pandud ja e-suitsetamine on tõmbaja südametunnistusel. Ehk siis viisakuse küsimus.

Ekspress uuris, kas e-suitsetamine on keelatud või lubatud firmade kontorites, lennujaamades, lennukites, ühistranspordis, hotellides, kohvikutes, kinodes, kaubamajades jm. Ootame ka lugejate tähelepanekuid!

http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudi ... kspress%29

Mina tõmban töö juures kontoris paari mahvi kaupa ja kollegidega sai kokku lepitud, et kui häirib andku teada, ega ei pea tõmbama, kui kellegile ei meeldi, mujal siseruumides ei tee( kõrtsides küll, aga küsin alati enne teenindajalt)

Kui viisakalt küsida kas tohib, ei näe probleemi. Igasugu asutused, koolid, haiglad, ühistransport jne peaks ju lollilegi selge olema...

g;

Elust enesest näide - sai külastatud F-Secure peamaja Helsingis. Väljas oli korralik lumetorm. Suitsetajad käisid siis väljas külmetamas 8-)

Ees fuajees oli suur saal, kus pisike kohvik ja niisama istumis paik - küsisin infolauast , ega neil miskit e-sigareti vastu pole. Vastuseks sain, et palun väga - see ju ei häiri kedagi. (esiga) Ainus asi, mis ennast häiris oli suur huvi mu tegevuse vastu - piilujaid oli päris palju (psühho) .

Omal töö juures käisin alguses ikka väljas tegemas koos teistega kuniks peaboss küsis otse, et mis ma seal väljas külmetamas käin - e-d võin ka oma laua taga teha (õlut)

täisversioon

Spoiler

Naljakas, kui nüüd saab sellisest asjast ebaeetilisus, kui palju muud ebaeetilist meil ümber liigub. Igal juhul, avalikus ruumis olles oled sa kas kaaskondlastega by default arvestav või ignorantne figuur. Ilmselt ühistransas võib see olla häiriv. Kinos - sõltub. Kui sinu taga pole inimesi ja sul just mingi mega-oomide peal (vms seda tossu kogust reguleerib) pole, siis vast miks mitte. Samas, tööl või koolis, kui väga vaja, siis vetsus peaks saama see asi aetud. Haiseb ka paremini kui muidu :D

Tsitaat: "Jesset häirib ainuüksi e-suitsetamise liigutus..."

Mind jällegi häirib juba pikemat aega selle Jesse ja muude madalalaubaliste ja rahaga kinni mätsitud ogarate eksistents.

Mida nüüd siis ette võtta? Keelata?

Ma pistan pulga suhu ainult seal, kus ennist analoogi. Välja arvatud oma kodu ja auto. Analoogi seal ei teinud. Korra kimusin laevas aga rakendunud suitsuandur tõi mind maale tagasi ja enam seda ei tee. Poes, baaris - välistatud.

Olen poes paar laksu teinud aga sedagi märkamatult ja hoidsin kauem sees, et vähem auru oleks. Elagu naised ja nende shoppamine.

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

jeesus188 kirjutas:

Mina sinna baari ei lähe, kus ei lasta rahulikult kimuda.

Peale seda kui suitsetamine keelati on vähenenud mu baaride kylastamine 3-4 korrale aastas

Mida vähem baarides käid seda rohkem raha säästad. ;)

Ise tõmban e-pläru tööl pauside ajal. Meil on suurem tootmistsehh ja see suits on seal kõige vähemkahjulikum ja tervist rikkuvam element õhus. On palju hullemaid mürke mida igapäevaselt sisse hingame. Vaigu/värvi/pahtli lõhnad. Puidu/klaasriide/carboni tolm jne. Ühe ülemuse ees tõmbasin tööajal just meelega korra. "Ah, et tõmbad töö ajal suitsu jah!?!" küsis naljatledes. Vastasin, et "Jah! Sa ju ei saa. :P" - ta ise analoogi mees. Tegevjuhi ees pole veel proovi teinud ja firma omaniku ees ammugi mitte. :P Mõned kolleegid on kah proovinud. Plaanivad ise kah kasutama hakata. :) Hea on vaadata kuidas analoogi mehed lähevad õue külmetama. :D

Aga muidu avalikult tänavatel ma ei tõmba. Kodus ei teinud vanasti analoogi kah aga E-d teen aga seda vaid siis kui olen üksi (naine ja laps magavad või on kodust ära) - ei saa nad lõhnast vms mitte essugi aru. :D Naine vihkab suitsetamist. EI julgegi ta ees teha. :roll::lol::mrgreen:

Ma vahetan baari kui keelatakse. Tänaval muidugi. Autos, kodus - jah! Igasugu asutused ja ühised transpordivahendid muidugi mitte. Lihtne elu.

Kui ametlikult mingid otsused vastu võetakse eks siis peab nende järgi kohendama :(

Eks tunnen end e-ga vähe vabamalt kui seda tavalise suitsuga tegin, tänaval, kodus, pubis, autos ja võibolla kuskil veel, väga avalikult kuskil kohvikus või toidupoes (ka muudes poodides) tegema ei kipu, ei peagi ju koguaeg seda tarbima.

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

• Create New...